передзвонити
Пн - Пт: 9:00 - 18:00
Сб, Нд: Вихідний
viber Консультація
по Viber

Сироватка проти сої: який протеїн вам підходить?

Протеїнові порошки, концентровані джерела тварин або рослинних білків, користуються великою популярністю з різних причин. Їх не тільки легко додати в продукти, які ви вже їсте, але деякі з них навіть збагачені іншими необхідними вітамінами і мінералами, які ви, можливо, не отримуєте з харчових джерел. І, звичайно, отримання достатньої кількості білка є ключем до всього, від допомоги в нарощуванні м'язової маси до втрати ваги.


Однак не існує універсального рішення для вибору протеїнового порошку, оскільки його отримують з різних рослинних і тваринних джерел. Два найпопулярніших? Сироватка і соя.

Зустрічайтеся з експертами


● Тара Коллінгвуд, MS, RDN, CSSD, є сертифікованим спортивним дієтологом з Орландо, Флорида.

● Кері Ганс, MS, RDN, CDN, Консультант з харчування, спікер та автор.

Що таке сироватковий протеїн


Тара Коллінгвуд, MS, RDN, CSSD, сертифікований спортивний дієтолог з Орландо, Флорида, пояснює, що сироватковий протеїн - це протеїн тваринного походження, одержуваний з молочних продуктів. "Молоко пастеризується і розділяється на білки, казеїн і сироватку. Потім сироватковий білок піддається додатковій переробці, щоб видалити вуглеводи, жир і воду, в результаті чого залишається порошок, який є сироватковим білком», - говорить вона. Поки ізолят сироваткового протеїну обробляється для видалення лактози (молочного цукру), концентрат сироваткового протеїну може містити невелику кількість лактози.

Переваги сироваткового протеїну


● Це може допомогти поліпшити спортивні результати: Кері Ганс, MS, КВТ, CDN, консультант з харчування, спікер і автор книги The Small Change Diet, пояснює, що сироватковий протеїн вважається корисним для спортсменів. "Є дослідження, які підтверджують, що це може допомогти поліпшити спортивні результати, збільшити силу і м'язову масу», - говорить вона.

● Це може допомогти при псоріазі: Ганс додає, що сироватка також допомагає при псоріазі, зменшуючи симптоми свербіння шкіри.

● Він може допомогти в схудненні: деякі дослідження показали, що сироватковий протеїн може допомогти в схудненні, зазначає Ганс.

● Він багатий поживними речовинами і амінокислотами: сироватковий протеїн має високу поживну цінність, говорить Коллінгвуд. Він не тільки містить всі незамінні амінокислоти, а також амінокислоти з розгалуженим ланцюгом, але і багатий кальцієм, що робить його корисним для ваших кісток.

● Його легко додати до ваших улюблених рецептів: Коллінгвуд також зазначає, що це ідеальне доповнення до ваших улюблених коктейлів і рецептів, тому що воно швидко вбирається, має кремову текстуру і м'який смак з мінімальним післясмаком.

Що таке соєвий білок


Сироватка-це білок тваринного походження, а соя-рослинна. "Соєвий білок отримують з соєвих бобів, - пояснює Коллінгвуд. "Ізолят соєвого білка отримують з мелених соєвих бобів, які потім переробляються в порошок".

Переваги соєвого протеїну


● Це може допомогти контролювати холестерин: Ганс вказує на наукові дослідження, що соя може бути корисною з точки зору холестерину. "Деякі дослідження показали, що це може допомогти знизити» поганий" холестерин ЛПНЩ і підвищити» хороший " холестерин ЛПВЩ», - пояснює вона.

● Він рослинний: оскільки соєві боби є бобовими, соєвий білок-відмінний варіант для тих, хто дотримується рослинної дієти, зазначає Коллінгвуд.

● Він не містить лактози: якщо у вас непереносимість лактози, соєвий білок - відмінний варіант, оскільки в нього не входять молочні продукти.

● Він багатий поживними речовинами та амінокислотами: соя має високу поживну цінність, говорить Коллінгвуд. Він не тільки містить всі незамінні амінокислоти, а також амінокислоти з розгалуженим ланцюгом, але і багатий кальцієм, що робить його корисним для ваших кісток.

● Він швидко всмоктується: Коллінгвуд зазначає, що сою можна легко додати в коктейль, смузі або інший напій, оскільки вона швидко вбирається.

Ключова відмінність


Основна відмінність між ними полягає в тому, з чого вони зроблені. "Сироватка-це білок тваринного походження, а соя-білок рослинного походження, тому, якщо хтось страждає алергією на молоко або є веганом, він обмежується соєю», - говорить Коллінгвуд.


Розрізняються вони і за смаком. У той час як сироватка має кремову текстуру і м'який смак з невеликим післясмаком або без нього, соя може мати горіховий смак, а «деякі повідомляють про гіркий післясмак», - говорить Коллінгвуд. Крім того, з точки зору текстури, він може бути «трохи грубішим і не таким кремовим, як сироватковий протеїн».

Який тип протеїну найкраще підходить для вас?


Якщо ви вегетаріанець або веган, то соя буде для вас найкращим варіантом. Однак, якщо ви можете переносити молочні продукти, Ганс пропонує вживати сироватку, оскільки вона «більш ефективна для нарощування м'язової маси і збільшення сили в порівнянні з соєю». Коллінгвуд додає, що в ньому трохи більше амінокислот і вітамінів. Однак " соя містить більше природних фітонутрієнтів, які можуть бути корисні для профілактики захворювань», - зазначає вона. Смак також важливий, оскільки деякі люди не шанувальники горіхового смаку сої.

На завершення


Якщо ви можете переносити сироватковий протеїн, вам слід до нього прагнути. Однак, якщо у вас непереносимість лактози або ви дотримуєтеся рослинної дієти, вам підійде соя.

Підпишіться
на нашу розсилку новин